**AVERAGE**

**Avarage involves following terms**

**Average:sum of qualities / no.of qualities**

**Quantities: Different types of elements(number,subject,products,name,...)**

**Sum : The values of quantities are added together.**

**Average=Q1+Q2+Q3 / 3**

**Sum=Average*3 (OR) Q1+Q2+Q3=Average*3**

**if Q1 and Q2 ,Average are given values then Q3=?**

**(Average*3)-Q1+Q2=Q3**

**QUESTION WITH ANSWER**

**If Rs.7545 was distributed equally among 87 people ,Rs.63 was left out.How much amount did each person get.?**

**Sum=7545,Quantity=87**

**then 63 left out from sum means 7545-63=7482**

**the average=7482 / 87=Rs.86**

**A candidate score 146 marks in Hindi,139 marks in English,179 marks in maths,148 marks in science and 98 marks in social.what is the average mark scored in all subject?**

**SUM: 146+139+179+148+98=710**

**Average: 710/5=142**

**If the sum of four consecutive numbers is 370,then which is the third lowest number among them?**

**Consecutive of 4 numbers=x,x+1,x+2,x+3**

**sum=x+x+1+x+2+x+3=370**

**4x+6=370**

**4x=70-6**

**4x=364**

**x=364 / 4**

**x=91**

**x=91,x+1=92,x+2=93,x+3=94**

**third lowest is 93**

**The cost of 21 kg sugar is Rs.546 and the cost of 19 kg of coffee is Rs.342.what is the cost of 34kg sugar and 63kg coffee ?**

**The sum of suagr is 546 / quantities 21**

**546/21=26**

**The sum of coffee is 342 /quntities 19**

**342/19=18**

**Rate of 1kg sugar is 26 and coffee is 18**

**(34*26)+(63*18)=884+1134=2018**

**The cost of 3 ring and 6 pendents is Rs.348250**

**what would be the cost of 9 rings and 18 pendents ?**

**3R+6P=348250**

**9R+18P=?**

**3(3R+6P)=3*348250**

**9R+18P=1044750**

**The average of 54 girls in a class was calculated as a 14 years.it was latter realized that the actual age of one of the girls in the class was 10.5 years,but it was calculated as 13 years.what is the actual average of the girls?**

**Average=14**

**Sum=14*54=540+200+16=756**

**Erorr=10.5~13=2.5->the values are quantities not average**

**756-2.5=753.5==754/54=13.9==14**

## 0 comments:

## Post a Comment